Húsvéti sonkabomba
Hozzávalók: 1 db egész füstölt csülök, vagy 60 dkg füstölt comb. 1 evőkanál zselatin, 3 dl tejszín, a díszítéshez főtt tojások, salátalevél olaj bogyó. Piros színű zöldpaprika, vagy piros retek, petrezselyem zöld.
A csülköt egy éjszakára vízbe áztatom, másnap kuktában 45 percig megfőzőm, majd kivéve a vízből langyosra hűtőm, a kövér bőrös részeket leszedem (a lével abban bablevest lehet főzni) és kétszer ledarálom, vagy gépi aprítóban majdnem pépesre aprítom. 1 dl, vízben felfőzöm a zselatint, 3-4 perci főzöm, kevergetve. Majd hagyom langyosra hűlni. Közben kemény habbá verem a tejszint hozzákeverem a zselatint, és az egészet a darált sonkához adom.
A masszát egy vízzel kiöblített formába kanalazom (ami lehet tál, vagy tortaforma, esetleg kuglóf forma is, ami éppen van)szépen lesimítom hogy ne legyen levegős a belseje és másnapig hűtőbe hagyom. Az ünnep reggelén meleg vízbe állítva egy pillanatra, ki borítom egy salátalevéllel kirakott lapos tálra, és a főtt tojásokat félbe, vagy négybe vagy szeletelve köréje rakom, díszítem a tetejét és a tojások között piros retekkel, tejfölös tormával olivával, piros paprikával, petrezselyem zöld levélkéjével. Ha maradt zselatin, egy keveset csészébe teszek, és ecsettel áthúzom a díszeket is, így szép fényes lesz, és nem szárad ki, megtartja a színét is. Látványnak se utolsó, szerintem nem nehéz, és nagyon finom.
Magyaros kocsonya
Hozzávalók:
2000 g kocsonyahús (csülök, fül, fej, köröm, bőrke) 500 g sertéslapocka, 10 g fokhagyma, 100 g vöröshagyma, 20 g só, 1 g törött bors, 5 g fűszerpaprika, 1 db cseresznyepaprika, 50 g citrom
A megtisztított és alaposan megmosott húsokat hideg vízben feltesszük főni. Enyhén megsózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk, és hozzáadjuk a húsokhoz, majd megszórjuk a törött borssal és a fűszerpaprikával. Lassú forralással addig főzzük, amíg a hús a csontról könnyen le nem válik. A tűzről levesszük, kissé kihűtjük, majd a főzőléből kivéve, a csontokról a húst leszedjük, aztán darabokra vágjuk, majd tányérokba helyezzük. A kocsonya levét szűrőruhán keresztül lassan rászűrjük a tányérokban elhelyezett húsra, aztán kihűtjük, és jégszekrényben megdermesztjük. Tálaláskor a citrom kifacsart levét adjuk hozzá.
Bableves padovai módra csülökkel
Hozzávalók:
1 db kicsontozott csülök, 200g tarkabab, 200g spagetti, 50g vaj, 50g vöröshagyma, 1db babérlevél, egy csomó zöldpetrezselyem, egy szál zellerzöld, 30 g só, 5g törött bors, 100g reszelt sajt.
A babot előző este hideg vízben beáztatjuk, másnap leöblítjük, hozzáadjuk a csülköt, a babérlevelet, a sót, felöntjük vízzel, majd fedő alatt puhára főzzük. A vajon megfonnyasszuk a finomra vágott hagymát, beletesszük a felvágott zellerzöldet, és a leveshez adjuk. A csülköt kivesszük a főzőléből, kisebb darabokra vágjuk, aztán visszatesszük a levesbe, majd belefőzzük a tésztát. Amikor kész, eltávolítjuk a babérlevelet, ízlés szerint utána sózzuk, borsozzuk. Ezután 10 percig pihentetjük, s amikor besűrűsödött, tetejét megszórjuk vágott petrezselyem-zölddel. Reszelt sajtot adunk hozzá.
Csülök mézes ropogósan
Hozzávalók:
2 kisebb sertéscsülök, 3 evőkanál akác méz, 1 evőkanál ételízesítő por, 3-4 gerezd fokhagyma, só, 1 kiskanál paprikakrém, csipetnyi őrölt bors és kömény.
A sertéscsülköt alaposan megtisztítjuk, majd ételízesítő porral és fokhagymával ízesített sós vízben, lassú tűzön puhára főzzük. A puha csülköket félbevágva tűzálló tálba fektetjük. Főzőlevéből egy deciliternyit kimerünk, paprikakrémmel, mézzel és a fűszerekkel elkeverjük, azután a csülköket meglocsoljuk vele és forró sütőbe tesszük. A mézes fűszeres keverékkel locsolgatva, a húsdarabokat forgatva 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. Tepsiben sült burgonyával és párolt káposztával kínáljuk.
A 100 receptből ez csak ízelítő, kevdcsináló. Akit érdekel szivesen elküldjük emailban, mind a 100 receptet!! (word dokumentum)
|