Hsvti sonkabomba
Hozzvalk: 1 db egsz fstlt cslk, vagy 60 dkg fstlt comb. 1 evkanl zselatin, 3 dl tejszn, a dsztshez ftt tojsok, saltalevl olaj bogy. Piros szn zldpaprika, vagy piros retek, petrezselyem zld.
A cslkt egy jszakra vzbe ztatom, msnap kuktban 45 percig megfzm, majd kivve a vzbl langyosra htm, a kvr brs rszeket leszedem (a lvel abban bablevest lehet fzni) s ktszer ledarlom, vagy gpi aprtban majdnem ppesre aprtom. 1 dl, vzben felfzm a zselatint, 3-4 perci fzm, kevergetve. Majd hagyom langyosra hlni. Kzben kemny habb verem a tejszint hozzkeverem a zselatint, s az egszet a darlt sonkhoz adom.
A masszt egy vzzel kibltett formba kanalazom (ami lehet tl, vagy tortaforma, esetleg kuglf forma is, ami ppen van)szpen lesimtom hogy ne legyen levegs a belseje s msnapig htbe hagyom. Az nnep reggeln meleg vzbe lltva egy pillanatra, ki bortom egy saltalevllel kirakott lapos tlra, s a ftt tojsokat flbe, vagy ngybe vagy szeletelve krje rakom, dsztem a tetejt s a tojsok kztt piros retekkel, tejfls tormval olivval, piros paprikval, petrezselyem zld levlkjvel. Ha maradt zselatin, egy keveset csszbe teszek, s ecsettel thzom a dszeket is, gy szp fnyes lesz, s nem szrad ki, megtartja a sznt is. Ltvnynak se utols, szerintem nem nehz, s nagyon finom.
Magyaros kocsonya
Hozzvalk:
2000 g kocsonyahs (cslk, fl, fej, krm, brke) 500 g sertslapocka, 10 g fokhagyma, 100 g vrshagyma, 20 g s, 1 g trtt bors, 5 g fszerpaprika, 1 db cseresznyepaprika, 50 g citrom
A megtiszttott s alaposan megmosott hsokat hideg vzben feltesszk fni. Enyhn megszzuk. A vrshagymt megtiszttjuk, karikra vgjuk, a fokhagymt ppp zzzuk, s hozzadjuk a hsokhoz, majd megszrjuk a trtt borssal s a fszerpaprikval. Lass forralssal addig fzzk, amg a hs a csontrl knnyen le nem vlik. A tzrl levesszk, kiss kihtjk, majd a fzlbl kivve, a csontokrl a hst leszedjk, aztn darabokra vgjuk, majd tnyrokba helyezzk. A kocsonya levt szrruhn keresztl lassan rszrjk a tnyrokban elhelyezett hsra, aztn kihtjk, s jgszekrnyben megdermesztjk. Tlalskor a citrom kifacsart levt adjuk hozz.
Bableves padovai mdra cslkkel
Hozzvalk:
1 db kicsontozott cslk, 200g tarkabab, 200g spagetti, 50g vaj, 50g vrshagyma, 1db babrlevl, egy csom zldpetrezselyem, egy szl zellerzld, 30 g s, 5g trtt bors, 100g reszelt sajt.
A babot elz este hideg vzben beztatjuk, msnap lebltjk, hozzadjuk a cslkt, a babrlevelet, a st, felntjk vzzel, majd fed alatt puhra fzzk. A vajon megfonnyasszuk a finomra vgott hagymt, beletesszk a felvgott zellerzldet, s a leveshez adjuk. A cslkt kivesszk a fzlbl, kisebb darabokra vgjuk, aztn visszatesszk a levesbe, majd belefzzk a tsztt. Amikor ksz, eltvoltjuk a babrlevelet, zls szerint utna szzuk, borsozzuk. Ezutn 10 percig pihentetjk, s amikor besrsdtt, tetejt megszrjuk vgott petrezselyem-zlddel. Reszelt sajtot adunk hozz.
Cslk mzes ropogsan
Hozzvalk:
2 kisebb sertscslk, 3 evkanl akc mz, 1 evkanl telzest por, 3-4 gerezd fokhagyma, s, 1 kiskanl paprikakrm, csipetnyi rlt bors s kmny.
A sertscslkt alaposan megtiszttjuk, majd telzest porral s fokhagymval zestett ss vzben, lass tzn puhra fzzk. A puha cslkket flbevgva tzll tlba fektetjk. Fzlevbl egy deciliternyit kimernk, paprikakrmmel, mzzel s a fszerekkel elkeverjk, azutn a cslkket meglocsoljuk vele s forr stbe tesszk. A mzes fszeres keverkkel locsolgatva, a hsdarabokat forgatva 20-25 perc alatt ropogsra stjk. Tepsiben slt burgonyval s prolt kposztval knljuk.
A 100 receptbl ez csak zelt, kevdcsinl. Akit rdekel szivesen elkldjk emailban, mind a 100 receptet!! (word dokumentum)
|