Mindent bele, amit otthon tallsz a htben! n gy hvom:-)
Hozzvalk: 30 dkg sertscomb (de lehet pulykval, csirkvel is kszteni),10 dkg srgarpa, 10 dkg petrezselyem, kis darab karalb s zeller, 15 dkg zldbors, 10 dkg zldbab, 10 dkg kelkposzta, vagy deskposzta. Kevs olajon a felkockzott hst fehredsig pirtom, hozzrakom a srgarpt, petrezselymet, karalbt s a zellert. Azrt ezekkel a zldsgekkel kezdek, mert ezek kemnyebbek minta tbbi. Azutn kvetkezhet bele a zldbors, zldbab s a legvgn a kelkposzta. Gyorsan elkszthet, kiads s finom. Jtvgyat-----saci

Bulgrkposzta
tegyl fel 1 kg.sertshsbl prkltett,vgj bele kb 2 kg des kposztt vkony cskokra,fzd kb negyedrt,vgj bele vkony karikra 1 kg zldpaprikt,s aprra vgva fl kg. paradicsomot,fszerezd rlt kmnnyel(ne sajnld),sval,fzd puhra ,aki szereti cspsen is finom,j tvgyat!---marcsi

Svb gombc
Szilvs gombc tszta alap.
Pici gombcokat csinlok ugyan gy kifzm vzben.
Olajban megfuttatok 6-7 gerezd fokhagymt amit persze ssze nyomok. Egy nagy pohr tejflt teszek r s bors pici piros paprika, csak a szn miatt egyet forralok rajta . Ebbe a mrtsba teszem a gombcokat s ksz is a fensges eledel. Langyosan a legfinomabb.Egszsgetekre!----ez a recept a http://treko.hu/aranyforum/viewtopic.php?f=27&t=1395 jtk oldaln bigybere recepje

Kacsa torta
Ez attl vlt hress nlunk, hogy az
aerobicbajnok, magev lnyom sem tudott nekik ellenllni.
Kapcsos tortaformt kizsrozok, az aljt bebortom kolozsvri vagy angolszalonnval.
Megfzm a rizst. A csirkecombokat sval, borssal, fokhagymval lbosba teszem.
Zsrt s kevs vzet teszek al. Nem kell ropgsra stni, csak megprolni s csep-
pet megprtani. Ha ksz kicsontozom.
Szpen sorban rizs,husi, rizs, husi a tortaformba teszem.
Tejflt, egsz tojst keverek el reszelt sajttal s a torta tetejre teszem.
Mehet a stbe, ha a teteje aranysrga lehet tlalni.---szintn a treko jtkos oldalon talltam ---sziamka receptje
Burgonyafnk
Kretknt, de nllan is fogyaszthat!
25 dkg burgonya, 2 tojssrgja, 1 dl tej, 1 csomag szrtott leszt, 30 dkg liszt, s, kvskanl cukor, 3 dkg zsr, 10 dkg fstltsonka, a stshez olaj.
A krumplit megpucolom, felkockzom s felteszem fni, mikor ksz beleteszem a 3 dkg zsrt s megtrm. (Igaz, hogy minden recept azt rja hjban fzd meg a krumplit, de gy is j akkor mit vacakoljak vele.) A tszthoz valkat beleadagolom a kelesztgpbe, mikor a gp jelez hozzadom az apr kockra vgott fstltsonkt (lehet kockzott sajtot is beletenni). Kinyjtom a tsztt, kiszaggatom s kelesztem a fnkokat kb. 1/2 rt, akkor b forr olajban kistm. /Saci/

Sskamrts
n, nyron vegekbe rakom el. Vgy egy 7 dl veg sskt, 2 db egsz tojst, 1 evkanl rteslisztet (knnyebb vele dolgozni), cukrot zls szerint, csipet st, 2 dl tejflt, 2 dl fztejsznt.
Kevs olajon, ha friss a sskd, megdinsztelem a sskt, megszrm cukorral, s sval. Rhintem a lisztet, beletm a tojst. Hozzadom a tejflt s a tejsznt, s az egszet leturmixolom. Ezutn kiforralom s kihtm. Trtkrumplit s fasirtot adok mell. (Ha gy ksztem el krmesebb az llaga s finomabb az ze.) /Saci/

Lencsefzelk
Hozzvalk: 50 dkg lencse, 1 fej vrshagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 evkanl mustr, 1 db pulykacomb, 1 evkanl cukor, babrlevl, 1 evkanl rtesliszt, kevs olaj.
A pulykacombot s a lencst felteszem fni, a vrshagymt felaprtom s beleteszem a babrlevllel, fokhagymval s mustrral egytt. Az olajon a cukrot karamellizlom, s beleszrm a lisztet, amibl rntst ksztek. Ha megftt a pulykacomb, kiveszem, kicsontozom s kockkra vgom a hst s visszateszem a lencshez. A rntssal egytt kiforralom, ha gazdagabban szeretnd tejflt is tehetsz bele. Nlunk a tejfls nem fogy annyira, ezrt anlkl ksztem. Mindktflekppen finom. /Saci/
Steakburgonya
Hozzvalk: 1 kg jburgonya, 2-3 gerezd fokhagyma, rozmaring, kakukkf, pirospaprika, s, bors, vaj.
Mivel az jburgonya most mg drga, gy rgibl ksztettk el. A krumplit megpucolom (az jkrumplit csak ledrzslm), hasbokra vgom. A tepsit kikenem a vajjal, belerakom a burgonyt, amit a fszerekkel sszekeverek, s az elbbi srspclbl keveset ntk al, hogy proldjon. Stben kszre stm. A srbenpcolt cslkhz ksztettem, de lehet brmilyen hshoz is. J tvgyat! /Saci/

Pspkkenyr tojsfehrjbl
Hozzvlk: 6 tojsfehrje, 20 dkg porcukor, 15 dkg di, 10 dkg mazsola, egy mark keser csokold, 10 dkg rtesliszt.
A tojsfehrjt kemny habb felverem, s bele keverem a porcukrot. A durvra vgott dit, mazsolt, a darabokra vgott csokoldt s a rteslisztet ssze keverem a cukros tojsfehrjvel. Ha cskkentem a di mennyisgt, tehetek bele aszalt gymlcst is. Kizsrozott, kilisztezett pspkkenyrformban stjk lass tznl. Csak msnap szeleteljk. Nagyon finom s kiads stemny. Lgkeverses stben 170 fokon 30 percig stm. /Saci/
-



Fldni
Hozzvalk: 1 kg finomliszt, 30 dkg libazsr, 6 tojssrgja, 20 dkg cukor, 1 stpor, kevs tejfl a gyrshoz.
A hozzvalkbl tsztt gyrunk, ha kemnyebb lenne, tehetnk bele pr evkanl tejflt. (Az adag 33x33-cm tepsihez kszlt.) Ngy egyforma darabra osztjuk a tsztt. Az els lapot kinyjtom, beleteszem a tepsi aljba, erre simtom a mk tltelket. A kvetkez lapot rbortom erre simtom a prolt almt, vagy lekvrral kenem meg. A harmadiklapot is kinyjtom, rtertem a tepsire s megkenem a dis tltelkkel, a negyedik lappal befedem s villval megszurklom. Tetejt megkenhetitek tojssrgjval, de n nem szoktam.
di-mk tltelk: 1 dl tejet megforrstunk, 30 dkg darlt dit vagy mkot s 15 dkg cukrot kevernk hozz. 2-3 percig mg tzn tartjuk, ezutn a dit reszelt citromhjjal, a mkot kevs rummal s fahjjal zestem.
Prolt alma: 1 kg almt lereszelnk, 1 dl fehrborral lentjk. Addig proljuk, amg az alma leve s a bor elf. Ezutn zls szerinti mennyisg porcukorral destjk.
Elsnek tmnynek tnhet ez a stemny hromfle tltelkkel, de megfogtok lepdni mennyire harmonikus az ze. Lgkeverses stben 160 fokon, 45 percig zsemlesznre stm. Gzstt nem ismerem, de nagyobb hfokra kell venni mint a lgkeversest. /Saci/

Kgyrtes
Hozzvalk: 1 dl tej, 2 dkg leszt, 2 evkanl cukor, 50 dkg finomliszt, 20 dkg margarin, kevs s, 2 tojs.
A tejet meglangyostjuk, majd az lesztt belemorzsoljuk. Fl evkanlnyi cukrot szrunk bele, s letakarva, meleg helyen kv. 15 perc alatt flfuttatjuk. A lisztet egy nagy tlba szitljuk, a margarinnal elmorzsoljuk. A maradk cukrot s st rszrjuk, a kzept imlytjk- Ide kerl a tojs, s a flfuttatott leszt. 3-4 rd van belle. n dagasztgpben ksztem, ezrt szrtott lesztt hasznlok, s az elrsnak megfelelen adagolom a hozzvalkat a gpbe. A lers kzi ksztsre vonatkozik. Addig dagasztjuk, amg kzepesen kemny tszta lesz belle, mely elvlik az edny faltl. Ezutn egyforma rszre vgjuk, s fl rig kelesztem, ezutn mr dolgozhatunk is vele. Tglalap alakra nyjtom. A lap hosszabbik oldalait 8 centi mlysgben, kiss ferdn, kb. ktujjnyi tvolsgban bevagdaljuk. Kzpre kerl a tltelk. Kszthet brmilyen tltelkkel, dis-meggyes, mkos-meggyes, prolt alms, dis-epres, trs, kposzts.
Tltelk ksztse: dis.meggyes: 5 dkg darlt di, 1 veg meggybeftt, 5 dkg darlt hztartsi keksz, 2-3 evkanl cukor, 1 mokkskanl fahj.
mkos-meggyes: 10 dkg darlt mk, 1 veg meggybeftt, 2-3 evkanl cukor, 1 mokkskanl fahj. Ennyi frt az oldalra, gy tbb tltelket nem tudok lerni. /Saci/

-



Aranygaluska vanliamrtssal
60 dkg lisztbl, 3 dl tejbl, 8 dkg cukorbl, 3 dkg lesztbl, 3 tojssrgjbl, 8 dkg vajbl, kevs sval, reszelt citromhjjal kelt tsztt ksztek. (Vaj helyett n olajat teszek bele, mert sokkal tovbb friss.) Ha megkelt nyjtdeszkra ntm s rudakat sodrok a tsztbl. Kssel 3 cm-es darabokra vgom, s tortaformba rtegezem az olajba mrtott tsztt,. Megszrom darlt dival, bven mazsolval (de aprra vgott aszaltgymlcst is tehetnk bele). A rtegezs utn jra megkelesztem s 170 fokos stben lgkeversen 40 percig stm. (A tetejre paprtrlt teszek, hogy ne barnuljon meg gyorsan a teteje.)
A vanliamrtshoz 1 csomag pudingport 3 evkanl cukorral elkeverem, zestem rumaromval s egy liter tejjel felengedve kszre fzm. /Saci/


Rkczi trs, ahogy n ksztem
Hozzvalk tszthoz: 50 dkg finomliszt, 15dkg zsr, vagy 20 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 dl tejfl, 3 tojssrgja, 1 csomag stpor. Tltelkhez: 1 kg tr, 5 tojssrgja, 20 dkg cukor, 1 dl tejfl, 6 evkanl bzadara, 2 dkg vanliscukor, 10 dkg mazsola. A tetejre a tsztbl s trbl kimaradt 8 tojsfehrje, 15 dkg cukor, kevs vz, citroml.
A tszthozvalkat sszegyrjuk s hideg helyen pihentetjk. A trt ttrm villval, belekeverem a cukorral felvert tojsok srgjt, vanliscukrot, tejflt, bzadart s a mazsolt. A tsztt elstm 170 fokos stben, vilgos zsemlesznre. Kiveszem a stbl s a trtltelket rsimtom, visszatolom a stbe 10 percre. Kzben a cukrot kevs vzzel, srszirupp fzm, zestem citromlvel. A tojsokfehrjt csipetnyi sval kemny habb verem, s folytonoskevers mellett belentm a forr cukorszirupot. A tszta tetejre simtom, visszatolom a stbe, s mr csak szrtom a tojsfehrjt. Lgkeverses stben a melegtst kikapcsolva. /Saci/

Puncsszelet
Hozzvalk: 3 db 6 tojsos pisktalap, a krmhez: 6 evkanl baracklekvr, 3 evkanl kaka, 20 dkg margarin, vanlia s rumaroma, 20 dkg cukor, a mzhoz: 40 dkg porcukor, telsznezk, vagy 1 db ckla lereszelve, vz.
A pisktalapokat kistm, kettt megkenek baracklekvrral, a harmadikat sszetrdelem. Az sszetrdelt piskthoz keverem a kakaport, baracklekvrt, s 10 dkg cukorbl 2 dl vzzel fztt szirupot. A margarint 10 dkg porcukorral habosra keverem, zestem a vanlia s rumaromval, hozzadom a trdelt piskthoz. Ez krmm ll ssze. A lekvrral megkent pisktra halmozom, egyenletesen elosztom rajta, a lekvros felvel a msik lapot rbortom, s stpaprral letakarom. A tepsit rteszem a tetejre s knyvekkel prrra leslyozom. A mzhoz nagyon finom porcukor kell, a boltban vsroltat is szitld t. Vagy telsznezkkel szinezd, vagy a lereszelt cklalvel. Annyi vizet adok hozz a cklal mell, hogy kiss folykony llag legyen. Megkenem vele a stemny tetejt s szikkadni hagyom 3 rt. Miutn megszikkadt szeletelhet s fogyaszthat. Jtvgyat!! /Saci/
-

Morvai kalcsok
Hozzvalk: 7,5 dl tej, 4 dkg leszt, 8 dkg kristlycukor, 1 kg finomliszt (mg jobb, ha a fele rtesliszt), 10 dkg zsr, vagy 15 dkg margarin, 1 kvskanl s, 1-2 tojssrgja,tltelkhez: 50 dkg tehntr, a lekenshez: 1 tojs, 6 dkg vaj, 3 evkanl finomliszt, 3 evkanl kristlycukor.
A tszthoz val tejet meglangyostjuk, 1 decit kimernk belle, az lesztt belemorzsoljuk, egy kevs cukrot hozzadunk, kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy nagytlba tesszk, s a flfuttatott lesztvel, a maradk tejjel s cukorral, a langyosra olvasztott zsrral, megszva, 6-8 perc intenzv dagasztssal hlyagsra kidolgozzuk. Akkor j, amikor az edny faltl elvlik. Nem kell megijedni attl, hogy a tszta eleinte csak egy ragacsos massza, addig kell dagasztani, amg j nem lesz. Vgl a tojsok srgjt is beledolgozzuk. Konyharuhval letakarva, langyos helyen 50 percen t kelesztjk. Ezutn meglisztezett gyrlapra ellaptjuk. 8-10 centis ngyzetekre vgjuk, s a kzepkre trt morzsolunk, (a trt tejfllel, cukorral s citromhjjal is zesthetjk). Ngy sarkt a tltelkre hajtjuk, majd kizsrozott tepsibe rakjuk gy, hogy a hajtsok alulra kerljenek. Ujjunkkal a kzepket benyomjuk, s a mlyedsbe 1-1 kiskanlnyi szilvalekvrt rakunk. Felvert tojssal lekenjk, a vajjal elmorzsolt liszttel s a cukorral megszrjuk, s elmelegtet stben, kzepes lnggal 180 fokon kb. 30 percig stjk. Jtvgyat! /Saci/
-


Hztet
Hozzvalk: 60 dkg liszt, 25 dkg cukor, 5 dkg zsr, 3 evkanl mz, 4 evkanl tej, 1 kvskanl szdabikarbna, 2 egsz tojs, krmhez: 2 csomag vanlis pudingpor, 8 dl tej, 2 evkanl rtesliszt, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 csomag vanlis cukor, 2 evkanl kaka, 20 dkg csokold.
A tszthoz valkat sszegyrjuk, s ngyfel osztjuk. Hrom darabbl lapot nyjtok, a harmadikbl 12 rudat sodrok. A krmhez a pudingot a 8 dl tejjel, 2 evkanl rtesliszttel megfzzk, mikor kihlt, hozzadom a 15 dkg cukorral habosra kevert margarint. A lapokat s a rudakat 180 fokos stben kistm, kihls utn a vanlia krmmel megkenem az als lapot, rhelyezek hrom rudat, jabb rteg krm kvetkezk, ezutn megint krmmel megkenem, s kt rudat teszek kzz. jabb rteg krm kvetkezik, s egy rudat teszek a tetejre. Az oldallapokat megkenem krmmel s rnyomom az oldalra. Olvasztott csokoldval bevonom. /kt adagnak megfelel mennyisg/. /Saci/
-


Gymlcstorta
Kt tojsos pisktt, vagy linzer tsztt ksztek, s az olajjal kikent, liszttel megszrt gymlcstorta formban megstm a tsztt. 2 csomag pudingport elrsnak megfelelen megfzm, kicsit kihtm, s a tortaalapra rkenem. A pudingra klnbz gymlcsket rakok, szpen sorban s tortazselatint ksztek a tetejre, amivel bevonom. Az unokm imdja, azrt kszlt tbbfle gymlccsel, s mindig vltozatos sti, mert brmilyen gymlcst tehetsz r! /Saci/

Pudingos-meggyes piskta
6 tojsos pisktalapot ksztek. A pudingot elrs szerint elksztem, megkenem vele a pisktalapot. A darabos dzsemet s a darlt dit rszrom, feltekerem s htbe teszem kb. 1 rra. Azutn szeletelhet! /Saci/

Gyors alms stemny
Hozzvalk: 50 dkg liszt (rtes s finom liszt vegyesen), 15 dkg zsr, 10 dkg cukor, 1 dl tejfl, 3 tojssrgja, 1 csomag stpor. A tltelkhez: 1 kg alma lereszelve, 10 dkg cukor, rlt fahj izls szerint.
A tszthozvalkat sszegyrjuk s hideg helyen pihentetjk. Az almt hjastl lereszelem, levt kiss kinyomkodom s a cukorral, fahjjal zestve, megprolom. Kihls utn a kinyjtott tsztra rakom, az alma al darlt dit, vagy zsemlemorzst szrok a nedvessg felszvsra. 170 fokon 25-30 percig stm. Adhat az almhoz mazsola is! /Saci/

Krumpli zsmicska
Hozzvalk: 1 kg burgonya, kevs liszt, 2 fej vrshagyma, 20 djg baconszalonna.
A burgonyt meghmozom, ss vzben megfzm. Kevs zsiradkkal krumplitrvel megtrm. A fzvizet egy tlba szrm le, mert mg szksg lesz r. Megszrom a liszttel, ntk hozz a fzlbl s habvervel elkeverem, galusktl kemnyebb llag legyen. Mg a krumpli f, kzben megpucolom a hagymkat, felkarikzom, a baconszalonnt kevs zsiradk hozzadsval megpirtom, mikor majdnem ksz hozz teszem a hagymakarikkat s egytt pirtom tovbb. olajba mrtott kanllal tepsibe szaggatom a krumplis masszt s megszrom a hagyms-baconszalonns keverkkel. Lerakom a msodik rteget is, s annak a tetejt is megszrom. Forr stbe teszem, s megpirtom. (A tetejre szrhatsz mg trt, vagy sajtot is!) Rgi elfeledett tel, pedig egyszer, finom s laktat!

|